wtorek, 17 września 2013

Spaghetti w lekkim bazyliowym kremie z szynką


Szybki, pyszny i delikatny makaron gotowy dosłownie w 10 minut.

Składniki:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti (dla 3 osób)
- pęczek świeżej bazylii
- 1 serek wiejski lekki
- 20 dkg wędliny drobiowej
- sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ewentualnie mleko 2% lub mleczko zagęszczone 4% (jeśli serek jest zbyt gęsty)

Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, odlałam i przepłukałam letnią wodą (dzięki temu jest odrobinę mniej kaloryczny). W czasie jego gotowania przygotowałam pozostałe składniki. Wędlinę pokroiłam w długie wąskie paseczki i podsmażyłam na oleju do zrumienienia. Serek wiejski zmiksowałam ze świeżą bazylią, szczyptą soli i ząbkiem czosnku (dodałam 4 łyżki mleka, bo serek był wyjątkowo gęsty). Makaron wymieszałam z sosem bazyliowym na teflonowej patelni, podgrzewając go na maleńkim ogniu. Na koniec dodałam wędlinę i ponownie wymieszałam.


13 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka cieknie! Pycha, jutro zrobię :D

    zapraszam do mnie:
    http://kitchensweetsandme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie:) Rewelacyjne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Twoje przepisy w wersji light!:) a ten obiad pyszności i do tego szybki czyli taki mi potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makarony, a z bazylią wygląda przepysznie, ja robiłam wczoraj z buraczanym pesto(,kuchnia lidla,), równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie muszę spróbować, buraczanego jeszcze nigdy nie jadłam:)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie przepisy, a powiedz, czy ten makaron tak zzieleniał od sosu, czy to tylko zdjęcie?

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)