czwartek, 16 stycznia 2014

Aromatyczny pęczak z indykiem i warzywami


Zamiast ryżu do mieszanki chińskiej postanowiłam dać kaszę pęczak, którą po prostu uwielbiam- za smak, za konsystencję, za ponadczasowość.
Wyszedł naprawdę smaczny i aromatyczny obiad na 2-3 dni (w zależności od apetytu:P)

Składniki:
- mieszanka chińska 450 g
- filet z indyka ok. 60 dkg
- kasza pęczak ok. 1,5 szklanki
- pieczarki ok. 8 szt.

Do warzyw:
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- odrobina soli

Do mięsa:
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- curry

Do całości:
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- sól
- kurkuma
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- cynamon

Mięso z indyka pokroiłam w drobną kostkę, pieczarki w talarki. Całość lekko obsmażyłam na teflonowej patelni z dodatkiem tłuszczu i przypraw (lista składników: do mięsa).
Na drugiej patelni (użyłam woka) lekko obsmażyłam warzywa z dodatkiem przypraw (lista składników: do warzyw). Dodałam do nich mięso i pieczarki, wsypałam pęczak, zalałam 2 szklankami wody i dusiłam pod przykryciem przez jakieś 40-50 minut co jakiś czas mieszając. Podczas duszenia doprawiałam do smaku 
(lista składników: do całości)- dałam sporo czosnku i słodkiej papryki (po 2-3 czubate łyżeczki), reszty po ok. 1 łyżeczce, soliłam na końcu. Każdy jednak powinien doprawić danie wg własnych upodobań.
w trakcie duszenia 2-3 razy dolewałam po troszku wody, by kasza dobrze napęczniała.
danie pyszne, idealne do zabrania do pracy na lunch.


2 komentarze:

Dzięki za Wasze opinie :)