Danie a la jajecznica, ale z dodatkiem razowego makaronu Symbio, który może zastąpić np. pieczywo podawane do tradycyjnej wersji jajecznicy.
Składniki:
- makaron razowy Symbio świderek (porcja dla 2 osób)
- 2 jaja
- 1 duża cebula
- 3-4 plastry chudej wędliny
- 3-4 plastry sera Piórko 3%
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- czosnek granulowany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie i odcedziłam.
W teflonowym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę doprawiając ją od razu solą i pieprzem. Następnie dodałam wędlinę posiekaną w cienkie paseczki, chwilę razem smażyłam, potem drobno pokrojony ser i ugotowany wcześniej makaron. Całość smażyłam do momentu roztopienia się sera. Na koniec dodałam rozkłócone i doprawione solą, pieprzem i czosnkiem jajka oraz pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszałam, lekko podsmażyłam i gotowe.
ciekawy pomysł na obiadek na szybko :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńNo powiem Ci kochana, że interesujące. Choć nie wiem czy jajo bym dodała. Ale że kocham makarony, to na pewno bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń