poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Lekki makaron razowy Symbio z jajkiem i serem




















Danie a la jajecznica, ale z dodatkiem razowego makaronu Symbio, który może zastąpić np. pieczywo podawane do tradycyjnej wersji jajecznicy.

Składniki:
- makaron razowy Symbio świderek (porcja dla 2 osób)
- 2 jaja
- 1 duża cebula
- 3-4 plastry chudej wędliny
- 3-4 plastry sera Piórko 3%
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- czosnek granulowany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie i odcedziłam.
W teflonowym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę doprawiając ją od razu solą i pieprzem. Następnie dodałam wędlinę posiekaną w cienkie paseczki, chwilę razem smażyłam, potem drobno pokrojony ser i ugotowany wcześniej makaron. Całość smażyłam do momentu roztopienia się sera. Na koniec dodałam rozkłócone i doprawione solą, pieprzem i czosnkiem jajka oraz pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszałam, lekko podsmażyłam i gotowe.



3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na obiadek na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No powiem Ci kochana, że interesujące. Choć nie wiem czy jajo bym dodała. Ale że kocham makarony, to na pewno bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)