piątek, 26 września 2014

Pęczak z myśliwską i pieczarkami


.... a do tego mnóstwo cebulki... bo świetnie podkręciła smak obiadu:). Obiad gotowy dosłownie w 15 minut.

Składniki:
- ok. 2 szkl. ugotowanego w bulionie warzywnym pęczaku (użyłam kaszy, która zastała z poprzedniego z dnia z tego przepisu)
- ok. 12 sporych pieczarek
- 2 duże ostre cebule
- 2 pętka kiełbasy myśliwskiej (można ją zastąpić chudą wędliną lub filetem z kurczaka)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Cebulę pokroiłam i zeszkliłam na oleju w teflonowym garnku. Dodałam kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki i całość razem smażyłam, na koniec dodałam drobno posiekany czosnek. Następnie dorzuciłam pieczarki pokrojone w plasterki i całość zalałam 1/3 szklanki wody, wszystko lekko doprawiłam solą i pieprzem i dusiłam pod przykryciem przez 2-3 minuty. Na koniec dodałam pęczak, wszystko dokładnie wymieszałam i podgrzałam pod przykryciem. E voila:)


7 komentarzy:

  1. Jesteś mistrzynią szybkich i zarazem apetycznych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie obiadki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle pyszności w kilka minut !
    zapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham pęczak a to danie mi się podoba i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna szukam przepisów na zdrowe, smaczne i przede wszystkim proste dania. Zazwyczaj trafiam na strony, gdzie przepisy są tworzone chyba dla profesjonalnych kucharzy, a niektóre składniki brzmią jak z kosmosu :D Do tej pory myślałam, że na diecie trzeba jeść tylko kuskus i owsiankę :) Dzięki Tobie wiem, że mogę jeść pysznie i jednocześnie zdrowo! Będę tu częstym gościem! Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)