piątek, 31 października 2014

Konfitura z cebuli z czosnkiem i pietruszką


Kolejna propozycja "zdrowotna" dla tych, którzy lubią leczyć się bądź wzmacniać swoją odporność całkowicie naturalnie. Przy takiej pogodzie "lekarstwo" jak znalazł:)

Składniki:
- 4 średnie cebule
- 2- 3 duże ząbki czosnku
- 2-3 garści świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na oleju. Następnie dodałam cukier i ocet i wszystko razem smażyłam przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam drobno poszatkowany czosnek i smażyłam jeszcze przez 3-4 minuty. Wsypałam drobno posiekaną natkę pietruszki, całość doprawiłam solą i pieprzem i gotowe.
Konfitura idealnie smakowała na opieczonym ciemnym pieczywie. 
Można ją przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni w zamkniętym słoiczku. Będzie również idealnie pasowała do mięsa czy jako dodatek do zapiekanek czy hamburgerów. Polecam!


7 komentarzy:

  1. Przydałaby mi się taka konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam i jeszcze raz mniam, uwielbiam tak zrobioną cebulkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę sobie zrobić taką miksturkę .

    OdpowiedzUsuń
  4. konfitura z cebuli już od dawna mnie intryguje... muszę się w końcu za nią wziąść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Uwielbiam taką cebulkę. W domu czasami super jedzeniem była przysmażana cebula z kiełbasą :) Na chleb była idealna.

    OdpowiedzUsuń
  6. cebulę w takim wydaniu bardzo lubię :) idealna jako dodatek do mięs i wędlin :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)