środa, 3 czerwca 2015

Młoda kapusta z szynką i włoszczyzną




Młoda kapusta na wiosnę... po prostu klasyk:). ZAWSZE, absolutnie zawsze ją przygotowuję, pewnie jak 3/4 Polaków! I słusznie, kapustę na diecie można jeść do woli- jej strawienie wymaga od naszego organizmu większej energii niż sama wartość kaloryczna kapusty, więc możemy ją jeść absolutnie bez stresu:). Smacznego:)

Składniki:
- główka młodej kapusty
- ok. 60 dkg szynki
- 3 małe kiełbaski z szynki
- 3 cebule
- pół pora
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- świeży koperek
- ulubiona przyprawa do mięsa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Szynkę umyłam, oczyściłam (niezbyt dokładnie, bo skrawki z mięsem mrożę i wykorzystuję potem do rosołu czy innego bulionu), pokroiłam w dość drobną kostkę i oprószyłam przyprawą do mięsa. W garnku teflonowym rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażałam szynkę przez 2-3 minuty co chwilę mieszając. 
Szynkę przełożyłam do dużego garnka, zalałam niewielką ilością wody, dodałam listki laurowe i ziele angielskie i dusiłam na małym ogniu do miękkości. 
Garnka teflonowego nie myłam, użyłam go do przygotowania pozostałych składników. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na 2 łyżkach oleju. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę kiełbaskę i wszystko razem podsmażałam. Na koniec dodałam dość drobno pokrojone warzywa i całość dość mocno podsmażyłam.
Gdy szynka była już dostatecznie miękka dodałam do niej niezbyt drobno posiekaną kapustę i całą zawartość teflonowego garnka. Dodałam też koncentrat pomidorowy i lekko doprawiłam solą i pieprzem. Całość dusiłam co chwilę mieszając przez 10-15 minut, by kapusta całkowicie nie zmiękła- zależało mi, by była chrupiąca.
Na koniec zmiksowałam ok. 1 szklankę warzyw wraz z wywarem, by powstałym kremem nieco zagęścić danie. Do gotowej kapusty należałoby dodać świeży koperek, ale ja o tym przypomniałam sobie już po zrobieniu zdjęć:P



7 komentarzy:

  1. Mmm muszę tak ją zrobić! U mnie w domu zawsze króluje taka gotowana polana masłem, czas na coś nowego, bo wygląda przepysznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! do tego moja teściowa robi wybitną :D

    OdpowiedzUsuń
  3. młoda kapucha - uwielbiam! :) teraz u mnie często gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś nienawidziłam słodkiego posmaku młodej kapusty, a teraz go uwielbiam :D Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna młoda kapustka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również uwielbiam młodą kapustę. Do swojej wersji dodaje jeszcze sporo świeżej pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)