niedziela, 14 lipca 2013

Makaron w lekkim serowym szpinaku

Pyszny i bardzo sycący obiadek. Z uwagi na moją nietolerancję makaronu razowego użyłam makaronu pszennego z mąki durum. Nie mniej jednak zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem byłby makaron razowy, który jak najbardziej polecam.

Składniki (1 porcja):
- ulubiony makaron
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- ok. 30 g chudego twarogu
- 1 plasterek serka topionego light
- 12-13 łyżek mleka zagęszczonego UHT 4%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku

Makaron ugotowałam al dente (8 minut). Podczas jego gotowania przygotowałam sos szpinakowy. Szpinak umyłam i osuszyłam. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyłam przez chwilkę na oliwie, dodałam do niego szpinak, a po chwili dodałam mleczko UHT wraz z serami (biały wkruszyłam, topiony wrzuciłam w małych kawałkach). Sos dusiłam na małym ogniu do momentu roztopienia się obu serów doprawiając go w między czasie solą. Ugotowany makaron dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam.
Obiadek gotowy zaledwie w 15 minut:)

Smacznego zielonego:)

2 komentarze:

Dzięki za Wasze opinie :)