niedziela, 14 lipca 2013

Mini pizza na cieście "chlebowym"

Dlaczego na ciście "chlebowym"? Bo mój mąż po spróbowaniu powiedział, że spód smakuje jak chlebek razowy:). Oczywiście mąka razowa nawet obok tego nie leżała:)
Przepis również dla osób na diecie Dukana.

Składniki na ciasto (na 1 małą pizzę):
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 2 łyżki mąki sojowej (poniżej info jak ją zrobić)
- 4 łyżki mleka
- pół łyżeczki oregano
- szczypta soli

Składniki na wierzch:
- starty ser Piórko (ok. 5-6 łyżek)
- 1 plasterek serka topionego light
- 3-4 plasterki wędliny/kiełbasy drobiowej
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 duże pieczarki
- pół na pół ketchup light i koncentrat pomidorowy- do posmarowania spodu
- suszona natka pietruszki

Składniki na ciasto wymieszałam i wgniotłam w małą formę do zapiekania (prostokątna forma na zapiekankę dla 1 osoby), podnosząc lekko do góry brzegi. Wstawiłam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczarki pokroiłam w plastry, osoliłam i chwilkę poddusiłam na patelni na odrobinie wody- woda szybko wyparowała, a pieczarki ładnie się przysmażyły i zarumieniły. Paprykę i wędlinę pokroiłam w cienkie paseczki, a ser Piórko starłam na tarce na dużych oczkach. Podpieczone ciasto posmarowałam ketchupem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, obsypałam porwanym na kawałki serkiem topionym i serem piórko, potem kolejno ułożyłam paprykę, wędlinę i pieczarki i ponownie obsypałam serem Piórko. Wierzch posypałam suszoną natka pietruszki i zapiekałam ok. 10 min.- do zapieczenia sera.
W mojej ocenie ciasto bardziej przypomina tartę niż pizzę, jest twardsze i bardziej chrupiące- ale właśnie o takie mi chodziło. Najfajniejsze jest w nim to, że smak i zapach otrąb w ogóle nie są wyczuwalne, za to pizza smakuje jak na razowym chlebku.
Polecam zwłaszcza tym, którzy nie mogą już nawet patrzeć na otręby:)

Smacznego!

MĄKA SOJOWA
Długi czas szukałam jej w różnych sklepach, niestety bezskutecznie. Kupiłam więc kostki sojowe i granulat sojowy i zmiksowałam. Uwaga, soja po zmiksowaniu strasznie się pyli:)



2 komentarze:

Dzięki za Wasze opinie :)