niedziela, 16 marca 2014

Kotlety z dorsza


Dla tych którzy lubią ryby i jedzą ryby, ale również pomysł na "kotleta" dla dzieci niejedzących ryb:)- mój synek kolejny raz nie zauważył, że w środku nie ma kurczaka:)

Składniki:
- 5 kostek filetowych z dorsza
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 listki laurowe
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w małą kostkę i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnęłam je przez praskę (można użyć tłuczka do ziemniaków) i wymieszałam z posiekanym świeżym koperkiem. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam na patelni, dodałam do ziemniaków z koperkiem i całość wymieszałam.
Kostki filetowe rozmroziłam, podzieliłam na mniejsze części i sprawdziłam czy nie pozostały gdzieś jeszcze ości. Do małego garnka wlałam szklankę mleka i szklankę wody, wrzuciłam kawałki ryby i listki laurowe. Całość doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam przez kilka minut. Po ugotowaniu rybę odcedziłam i ostudziłam. Kawałki ryby podzieliłam w  palcach na jeszcze mniejsze części (ponownie sprawdzając czy nie pozostały nigdzie ości) i dodałam do ziemniaków z cebulą i koperkiem. Całość doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam jajko, wymieszałam, po czym farsz podzieliłam na 5 równych części. Z każdej uformowałam kotleta, obtoczyłam go w bułce tartej i usmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym. Smażyłam krótko do zrumienienia panierki po obu stronach.

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, też czasem robię takie kotlety :)
    I przy tym następuje cudowne rozmnożenie ryby...

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne na szybki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja lubi ,choć ostatnio jakby mniej...będą kotleciki!.

    OdpowiedzUsuń
  5. kotleciki rybne ubóstwiam :D z cebulką i koperkiem szczególnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mi to zdjęcie narobiło ochoty na kotlety rybne. Najlepsze jakie jadłam do tej pory to takie zawijane z masełkiem w środku. Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi smaka narobiłaś! Pysznie te kotlety wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. baaardzo dobre wykorzystanie formy zwykłych kotlecików, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rybki zajadam pod każdą postacią - kotleciki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham rybki, dlatego kotlety rybne też robię często. Na szczęście młody też lubi rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy te kotleciki mozna zamrozic?

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)